OGIBiz Website

Menu
2791571
Main Description
2826949

Gankaku (Chinto)

 
Το όνομα αυτού του Kata αποτελείται από δύο χαρακτήρες kanji (岩鶴). Ο πρώτος σημαίνει "Βράχος", και ο δεύτερος σημαίνει "Γερανός". Η κοινή ερμηνεία είναι ο «γερανός που στέκεται επάνω σε έναν βράχο».

Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ότι το Kata αυτό σχετίζεται με το Kata "Chinto" που ασκείται σε πολλά συστήματα του Shorei-Ryu στην Οκινάουα. Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές του "Chinto" Kata που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στο σύστημα καράτε της Οκινάουα. Η πρώτη εκδοχή του Chinto Kata είναι στο Shotokan το "Gankaku", και η άλλη εκδοχή ενώ θυμίζει το Gankaku δεν είναι στη πραγματικότητα το ίδιο . Τα δύο Kata είναι προφανώς διαφορετικές εκδόσεις το ένα του άλλου. Ο Soke Hirokazu Kanazawa είχε μάθει την άλλη έκδοση του Chinto και τη δίδασκε υπό το όνομα "Gankaku-Sho".

Ο συγγραφέας αυτού του Kata και η ημερομηνία προέλευσης του Kata είναι άγνωστη, αλλά αποδείχθηκε ότι διδάχθηκε από τον πλοίαρχο Matsumura και ασκείται και στο Shotokan αλλά και στο Shito-Ryu. Το αρχικό όνομα του kata ήταν "Chinto" που σημαίνει "Ανατολή της Μάχης ". Ο Δάσκαλος Gishin Funakoshi άλλαξε με επιτυχία το όνομα σε "Gankaku" όχι μόνο για να παρουσιάσει ένα όνομα στην ιαπωνική γλώσσα , αλλά και για να αφαιρέσει τους συνειρμούς του πολέμου και της μάχης που φέρει το όνομα "Chinto". Τροποποίησε επίσης το πραγματικό μοτίβο της κίνησης (Embusen), σε μια πιο γραμμική διάταξη, παρόμοια με τα άλλα Shotokan kata.

Το "Gankaku" είναι ένα ενδιαφέρον Kata που αποτελείται από τεχνικές μοναδικές σε αυτό. Στο Shotokan Karate, δεν υπάρχουν πολλά kata στο οποίο αναμένεται ο αθλητής να ισορροπήσει σε ένα πόδι, αλλά στο "Gankaku" απαιτείται αυτή η δράση σε όλο σχεδόν το Kata. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η χρήση του πλευρικού λακτίσματος μετά το ένα πόδι σε στάση. Η τεχνική ανοίγματος του "Gankaku" συνεπάγεται στο κλείδωμα και με τα δύο χέρια, είτε αρπάζοντας είτε απλώς πιέζοντας την εισερχόμενη τεχνική επίθεσης μακριά. Το διπλό λάκτισμα που συναντάται στο "Kanku-Dai" υπάρχει και στο "Gankaku", αλλά στην εικόνα του καθρέφτη. Το δεξί πόδι είναι το πρώτο από το πάτωμα και όχι το αριστερό. Στην πρακτική του το "Gankaku" θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί μια δράση εξισορρόπησης της τεχνικής αυτής στο "Kanku Dai", αλλά η σημασία της είναι πολύ περισσότερη από αυτό.

Σήμερα , το Chinto ασκείται στα Wado-ryū, Shūkōkai, Isshin-ryū, Chitō-ryū, Shōrin-ryū, Shitō-ryū, Shotokan, Gensei-ryū, Matsubayashi-ryū και Yōshūkai στυλ καράτε.

Σημειώσεις:
  • "Chinto" ήταν το παλιό όνομα του "Gankaku".
  • "Chinto" σημαίνει: " Ανατολή της Μάχης ".
  • Το όνομα "Gankaku" αποτελείται από δύο kanji (岩鶴) χαρακτήρες.
    • Ο πρώτος είναι ο "Βράχος"
    • Ο δεύτερος είναι ο "Γερανός".
  • Η κοινή ερμηνεία μεταφράζεται στον «γερανό που στέκεται επάνω σε έναν βράχο».
  • Ο δημιουργός και η ημερομηνία προέλευσης του Kata είναι άγνωστα, αλλά αποδείχθηκε ότι διδάχθηκε από τον πλοίαρχο Matsumura και ασκείται στο Shotokan και στο Shito-Ryu καράτε.
  • Καταγωγή: Σχολη "Shuri-te" των kata της Οκινάουα.
  • Επίπεδο : Για προχωρημένους
Vertical Image Area
2821195

 

Κινήσεις : 42

Gankaku (岩鶴)

Footer
2791625

    
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λεωφόρος  Συγγρού 201
Αττική Ελλάδα,TK 17121
Τηλ.:  +30 210 9333202
Κινητό.:  69 80 570 773
info@kenzen.gr